Szekértábor

Szekértábor

Nembináris Oscar, avagy a végtelen körök

2022. november 25. - Szekértáborblog

Bizonyára nem történik mostanában semmi érdekes a világban, ezért valakinek fel kellett vetnie, hogy miért nem gendersemleges az Oscar-gála. Ami annyit jelent, hogy ne legyenek külön női és férfi kategóriák, így a kérdést felvető színész(nő?) sem aggódhat azon, hogy nembinárisként a női kategóriába kényszerülve legyen kénytelen átvenni az elismerést. Egy ilyen döntés első látásra nem is lenne meglepő a nyugati progresszió fellegvárában, ha mindeközben nem futna párhuzamosan ezzel egy olyan - szintén progresszív - elvárás, aminek központjában a kvóták állnak. 

Én nagyon örülnék annak, ha végre sikerülne eldönteni, hogy akkor hogyan is kéne kinéznie egy 21. századi, a nyugati normáknak megfelelő társadalom. Ugyanis a fenti javaslat egészen addig működne, amíg egyszer csak egyik-másik kategóriában hirtelen elcsúsznának az arányok, és ne adj' Isten fehér, hetero férfiak neve között árválkodna egy-egy női név, akik a kínos mosolygás közben feltennék a kérdést: ha felszólalnak, akkor vajon most szembe mennek a kurzussal? Mert ha néma marad, akkor lehet, hogy azt gondolják róla, hogy nem szólal fel egy egyértelműen patriarchális döntés ellen, ha viszont felszólal, akkor mi van, ha egy terfnek fogják nézni, aki mindenféle biológiai nemmel dobálózik egy olyan közösségben, ami már régen meghaladta ezt? 

Tudom, hogy gender témáról van szó, de azért ilyen mértékű következetlenséget még itt is ritkán látni. Izgatottan várom, hogy a téma prófétái hogy viszonyulnak ehhez a kérdéshez. Döntsük hát el: vagy patikamérlegen mérjük ki, hogy hány nőnek, színes bőrűnek, melegnek, tolószékesnek kell a színpadon állnia a társadalmi összetételt szigorúan lekövetve, vagy mondjuk azt, hogy ez tök mindegy, csak ha felhívnak a színpadra egy láthatóan fehér férfit, nyugodtan sétáljon fel fekete nőként. A kettő együtt ugyanis nem működik. Legfeljebb úgy, ha a kurzus mindig felfalja önmagát. Mondjuk így legalább mindig lesz mi ellen harcolni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekertabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8617987772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása